twee verpleegkundigen lopen in gesprek met elkaar door de gang

Borstkanker is bij mannen een zeldzame aandoening. Minder dan één procent van alle mensen met borstkanker is man. Bij mannen wordt de diagnose vaak laat gesteld omdat veel mensen niet weten dat borstkanker ook bij mannen voorkomt. Bovendien wordt bij klachten niet altijd direct gedacht aan borstkanker. De mannen zelf, maar ook zorgverleners, zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen. Ook kan, net als bij vrouwen, het knobbeltje in de borst goedaardig zijn.

De gemiddelde leeftijd waarop borstkanker bij mannen ontdekt wordt ligt rond de 63 jaar. De meeste vrouwen ontdekken een afwijking in de borst tijdens zelfonderzoek of er wordt iets verdachts gezien tijdens het bevolkingsonderzoek. Omdat borstkanker bij mannen maar weinig voorkomt, is er geen bevolkingsonderzoek voor hen.

Over de precieze oorzaak van borstkanker bij mannen is nog maar weinig bekend. Zowel milieu-invloeden als genetische (erfelijke) factoren lijken een rol te spelen in de ontwikkeling ervan. 

Diagnose

Meestal zal een man bij toeval een knobbeltje in zijn borst ontdekken. Lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek zoals een mammografie, een echografie en eventueel een punctie van het tumorweefsel zullen samen tot de diagnose leiden. Klik hier voor meer informatie over de diagnostiek.

Behandeling

De behandeling is vergelijkbaar met de behandeling bij vrouwen. Een borstsparende operatie is bij mannen meestal niet van toepassing, gezien de kleine omvang van de mannenborst. Daarom wordt bij mannen in het overgrote deel van de gevallen een borstamputatie uitgevoerd. De procedure wat betreft de lymfeklieren in de oksel is voor mannen en vrouwen gelijk. De operatietechnieken die worden toegepast zijn bij mannen en vrouwen identiek.

Ook de aanvullende behandelingen zijn vergelijkbaar met die van vrouwen. Na de operatie wordt het tumorweefsel opgestuurd voor onderzoek. Wanneer de tumorkenmerken bekend zijn, volgt er een advies tot een aanvullende behandeling indien nodig. Deze kan bestaan uit chemotherapie, radiotherapie, hormonale therapie of een combinatie van deze therapieën. Lees meer over de behandelopties bij borstkanker.

 

Websites met meer informatie over borstkanker bij mannen