Borstkliniek Oost-Nederland

Eerste bezoek - Borstkliniek Oost-Nederland

De huisarts verwijst u naar Borstkliniek Oost-Nederland omdat u een klacht of verandering aan uw borst heeft of naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek. Een afwijking aan de borst geeft veel onzekerheid. Wij willen u daarom zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de afwijking en combineren een aantal afspraken en onderzoeken op een dag. 

Onduidelijke uitslag bevolkingsonderzoek

Na het bevolkingsonderzoek borstkanker kunnen vrouwen een onduidelijke uitslag krijgen. Dit wordt ook wel BIRADS 0-uitslag genoemd. Bij een onduidelijke uitslag is er te weinig informatie op de foto’s van het bevolkingsonderzoek te zien voor een betrouwbare uitspraak. Voor een goede beoordeling is meer onderzoek nodig. Daarom worden deze vrouwen rechtstreeks via de huisarts doorverwezen naar afdeling radiologie van ZGT locatie Hengelo voor extra beeldvormend onderzoek.

Bij ongeveer zeventig procent van de vrouwen met een BIRADS 0-uitslag is er geen afwijkingen te zien zijn tijdens dit extra beeldvormend onderzoek. De overige vrouwen worden dan nog verwezen naar de Borstkliniek voor extra onderzoek.

Afspraak maken

De huisarts maakt voor u de eerste afspraak bij de borstkliniek en geeft u de documenten mee die nu nodig heeft. Houdt u er rekening mee dat een bezoek een hele ochtend kan duren.

Wat neemt u mee bij uw eerste bezoek?

  • Een geldig identificatiebewijs;
  • Alle medicijnen die u gebruikt of uw medicijnkaart;
  • Het ingevulde vragenformulier.

Meer informatie over een eerste bezoek aan de polikliniek leest u op de pagina Wat neemt u mee naar ZGT.

Vragenformulier

Vul het vragenformulier in dat voor u geldt en neem het ingevuld mee naar uw afspraak.

Afspraak bij Borstkliniek Oost-Nederland

U heeft ’s ochtends uw eerste afspraak bij de mammadokter. De mammadokter bespreekt met u de uitslag van de onderzoeken en informeert u over de werkwijze bij Borstkliniek Oost-Nederland. De mammadokter is helemaal gericht op het onderzoeken van vrouwen en mannen met het vermoeden van borstkanker. Hij/zij is de eerste arts die met u in gesprek gaat en lichamelijk onderzoek bij u doet. Als de mammadokter niet aanwezig is, is uw eerste afspraak bij één van de chirurgen of de arts-assistent mamma.

Als u een afspraak op het middagspreekuur heeft, dan is dit vooral bedoeld om duidelijkheid te krijgen over borstproblemen of een verhoogd risico op het krijgen van borstkanker (bijvoorbeeld bij genetische afwijkingen). U heeft dan eerst een gesprek, met mogelijk lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, volgt later radiologisch onderzoek.

Beeldvormend onderzoek tijdens uw eerste afspraak

Na het onderzoek bij de mammadokter gaat u voor extra onderzoek naar de afdeling radiologie. Daar maken wij een mammografie en een echografie en als het nodig is een biopsie. Dit zijn technieken om uw borst te onderzoeken bij een vermoeden van borstkanker.

Mammografie

Mammografie is het maken van een afbeelding van de borstklier. De borstklier kun je zien met röntgenstraling. Een mammogram wordt veel gebruikt voor het opsporen van borstkanker. Met een mammogram kunnen we een aantal tumoren en cysten van de borstklier opsporen. Voor een scherpe foto moet de borst zo plat mogelijk zijn. Daarom moet de borst stevig worden aangedrukt. Dit kan gevoelig zijn. Als u merkt dat het aandrukken te pijnlijk wordt, zegt u dit dan gerust tegen de laborante.  

In onderstaand filmpje ziet u hoe een mammografie gaat. In de folder Mammografie leest u meer informatie.

Echografie

Bij een echo wordt uw borst en vaak ook uw oksel in beeld gebracht met geluidsgolven. U ligt op een onderzoekstafel. De radioloog voert het echografisch onderzoek uit. De structuren van de borst komen op een beeldscherm. Dit onderzoek is niet pijnlijk. 

In onderstaand filmpje ziet u hoe een Echografie gaat. In de folder Echografie leest u meer informatie. 

Biopsie

Op basis van de mammografie en echografie voert de radioloog mogelijk een biopsie uit. Bij een biopsie wordt eerst de huid van de borst verdoofd. Daarna wordt met een (holle) naald een paar stukjes weefsel weggehaald. Als het nodig is, doen we op een andere dag een stereotactische punctie. Hierbij wordt met röntgenbeelden eerst de precieze plaats van de afwijking bepaald, daarna verwijdert de radioloog stukjes weefsel.

In onderstaand filmpje ziet u hoe een biopsie in zijn werk gaat. In de folder Echopunctie leest u meer informatie. 

Uitslag van het onderzoek

Na de onderzoeken op de afdeling radiologie bespreekt de mammadokter diezelfde ochtend de voorlopige uitslagen met u, zodat u zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt over de ziekte die u heeft.

Als u een biopsie heeft gehad, dan krijg u een vervolgafspraak voor de volgende werkdag, om de uitslag van dit onderzoek te bespreken. Meestal is er aan het eind van de middag een voorlopige uitslag bekend.  Als dat zo is, geven wij deze uitslag telefonisch aan u door.