Eerste bezoek - Borstkliniek Oost-Nederland

De huisarts verwijst u naar Borstkliniek Oost-Nederland vanwege een klacht of verandering aan uw borst of naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek. Een afwijking aan de borst geeft veel onzekerheid, wij streven er daarom naar u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de afwijking en combineren een aantal afspraken en onderzoeken op een dag. Onze wachttijd bedraagt normaliter 0 tot 4 werkdagen. Voor de actuele wachttijd kunt u telefonisch contact opnemen (088 708 5232).

Onduidelijke uitslag bevolkingsonderzoek

Het kan voorkomen dat vrouwen na het bevolkingsonderzoek borstkanker een onduidelijke uitslag krijgen (ook wel BIRADS 0-uitslag genoemd). Bij een onduidelijke uitslag is er te weinig informatie op de foto’s van het bevolkingsonderzoek te zien voor een betrouwbare uitspraak.

Voor een goede beoordeling is meer onderzoek nodig. Daarom worden deze vrouwen rechtstreeks via de huisarts doorverwezen naar afdeling radiologie van ZGT locatie Hengelo voor aanvullend beeldvormend onderzoek.  Klik hier om naar de webpagina van de afdeling radiologie te gaan

Voor ongeveer zeventig procent van de vrouwen met een BIRADS 0-uitslag geldt dat er geen afwijkingen te zien zijn tijdens het aanvullend beeldvormend onderzoek. De overige vrouwen worden alsnog verwezen naar de Borstkliniek voor nader onderzoek.

Afspraak maken

De huisarts maakt voor u de eerste afspraak bij de borstkliniek en geeft u de benodigde documenten mee. U kunt binnen vier werkdagen bij ons terecht. Houdt u er rekening mee dat een bezoek een hele ochtend kan duren.

Wat neemt u mee bij uw eerste bezoek?

  • Een geldig identificatiebewijs
  • Uw verzekeringspasje
  • Alle medicijnen die u gebruikt, of uw medicijnkaart
  • De verwijsbrief van uw huisarts

Vragenformulier

Vul het formulier in dat op u van toepassing is en neem het ingevuld mee naar uw afspraak.

Afspraak bij Borstkliniek Oost-Nederland

U heeft ’s ochtends uw eerste afspraak bij de mammadokter. De mammadokter neemt met u de anamnese door en legt de routing bij Borstkliniek Oost-Nederland uit. De mammadokter is volledig gericht op het onderzoeken van vrouwen en mannen met verdenking op borstkanker. Hij/zij is de eerste arts die met u in gesprek gaat en lichamelijk onderzoek bij u verricht.

Als u een afspraak bij ons op het middagspreekuur heeft dan is dit met name  bedoeld om borstproblemen of een verhoogd risico op het krijgen van borstkanker ( bv gen afwijkingen) in kaart te brengen. Dit betekent dat er een informatief gesprek plaats vindt met eventueel lichamelijk onderzoek. Radiologisch onderzoek volgt op een later moment indien nodig.

Beeldvormend onderzoek tijdens uw eerste afspraak

Na het onderzoek bij de mammadokter gaat u voor aanvullend onderzoek naar de afdeling radiologie. Daar maken wij een mammografie en een echografie en zonodig een biopsie. Dit zijn technieken om uw borst te onderzoeken bij een vermoeden van borstkanker.

Mammografie

Mammografie is het maken van een afbeelding van de borstklier die wordt weergegeven door middel van röntgenstraling. Een mammogram wordt onder andere veel gebruikt voor het opsporen van borstkanker. Hiermee is het mogelijk om een aantal tumoren en cysten van de borstklier op te sporen. Voor een scherpe foto moet de borst zo plat mogelijk zijn. Daarom moet de borst stevig worden aangedrukt. Dit kan gevoelig zijn. Als u merkt dat het aandrukken te pijnlijk wordt, kunt u dit melden aan de laborante. Klik hier voor de patiëntenfolder (PDF) Mammografie.

Echografie

Bij een echo wordt uw borst en vaak ook uw oksel in beeld gebracht door middel van geluidsgolven. U ligt op een onderzoekstafel. Vervolgens voert de radioloog het echografisch onderzoek uit. De structuren van de borst worden op een beeldscherm weergegeven. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Klik hier voor de patiëntenfolder (PDF) over echografie.

Op basis van de mammografie en echografie verricht de radioloog eventueel een biopsie. Hierbij worden, nadat de huid van de borst verdoofd is, met een (holle) naald enkele stukjes weefsel verkregen. Klik hier voor de patiëntenfolder (PDF) over echopunctie. Indien nodig doen we op een andere dag een stereotactische punctie. Hierbij wordt met röntgenbeelden eerst de precieze plaats van de afwijking bepaald. vervolgens verwijdert de radioloog stukjes weefsel.

Uitslag van het onderzoek

Aansluitend aan de onderzoeken op de afdeling radiologie bespreekt de mammadokter diezelfde ochtend de voorlopige uitslagen met u, zodat u zo snel mogelijk duidelijk krijgt over de diagnose.

Als er een biopt genomen is krijgt u een vervolgafspraak om de volgende werkdag de uitslag van het weefselonderzoek te bespreken. Meestal is er ook aan de eind van de middag een voorlopige uitslag bekend, dit kunnen we eventueel aan u doorbellen.

Ziekenhuislocatie Hengelo Borstkliniek Oost-Nederland

  • Polikliniek 088 708 52 32
  • Verpleegafdeling 088 708 55 40
  • Opmerkingen

    088 708 52 32 (niet bereikbaar buiten kantoortijden en in het weekend)

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo