OperatieassistentOperatieassistentOperatieassistent

Een kijkje in het werk van...een physician assistant

Met meer dan 25 jaar ervaring in de zorg, heeft Mischa Lunter een schat aan kennis en expertise. Sinds april 2021 werkt hij als physician assistant op de intensive care van ZGT.

“Mijn loopbaan begon als verpleegkundige. In 2000 besloot ik de opleiding tot Intensive Care-verpleegkundige te volgen. Na de opleiding startte in Enschede het Thorax Centrum met een Intensive Care Thorax. Ik meldde me aan om me daarin te specialiseren. Dat leidde tot de opleiding tot Thorax IC-verpleegkundige, met een stage in Zwolle. In 2004 kwam ik uiteindelijk terecht op de Thorax IC, waar we met een klein team de IC vanaf nul opbouwden. Een unieke kans om dat te kunnen doen. Het team had overal bemoeienis mee, we deden ervaring op binnen alle niveaus in de organisatie, iets wat normaal gesproken niet zo snel gebeurt. We deden werkgroepen, waren betrokken bij apparatuur en ik werkte als IC-verpleegkundige. Later werd ik ook nog applicatiebeheerder van het datamanagementsysteem daar.”

Het begin van een nieuwe uitdaging

“Na verloop van tijd kwam het punt waarop ik me afvroeg: wat nu? Ik vond het leuk om IC-verpleegkundige te zijn, maar de thoraxchirurgie was relatief eenzijdig. Dus dacht ik na over mijn volgende stap. Ik wilde eigenlijk bij de ambulancedienst werken en solliciteerde daar in 2006. Dat lukte helaas niet. Achteraf ben ik blij dat het zo liep, want in die tijd ontstond de functie van Physician Assistant (PA) op de IC. Dat was met name omdat er een tekort was aan arts-assistenten en zaalartsen. In 2007 ben ik zelf begonnen met de PA-opleiding, twee jaar nadat de eerste PAio's waren gestart op de Thorax IC. Het was een onzekere periode en enorm pionieren: hoe zou de functie zich ontwikkelen en zou het werken binnen de IC? We waren toen ook de eerste en enige IC in Nederland waar alleen PA’s en geen arts-assistenten meer werkten. ”

Mischa Lunter

“Ik ben de opleiding gaan volgen met het idee dat het mijn kennis van het IC-vak zou verdiepen, ongeacht wat er uit zou komen. Het was een leuke, maar intensieve masteropleiding van 2,5 jaar in Nijmegen. Ik wilde vooral leren om in lastige situaties op de IC mijn mannetje te staan.”

“Uiteindelijk heb ik ruim 12 jaar in Enschede in deze functie gewerkt. Eigenlijk altijd binnen de (thorax) intensive care. Heel veel geleerd en veel ervaringen opgedaan binnen de wereld van de thoraxchirurgie. Hele mooie ervaringen, maar ook minder mooie ervaringen, die inherent zijn aan het pionieren. Op een gegeven moment, na totaal ruim 23 jaar MST, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

De route naar ZGT

“In 2019 kreeg ik de kans om de PA-functie op te zetten bij OCON. Net toen ik mijn draai begon te vinden, brak de coronaperiode aan. Vanuit OCON was er contact met ZGT of we iets konden betekenen voor de IC. Toevallig was er toen net een sollicitatieronde geweest voor eerste opleidingsplaatsen van de PA-opleiding, want de functie bestond toen nog niet binnen de IC. Dit waren mijn eerste stappen binnen ZGT. Voor de IC was het ook een vuurdoop. Zo kon men zien wat een PA-functie inhoudt binnen de IC en wat onze meerwaarde is. Vervolgens droegen wij ons steentje bij. Dat was een heel leerzame, unieke ervaring en een goede manier om ZGT te leren kennen. Vooral de collega’s die ik toen heb leren kennen, zijn nu toch vaak nog heel makkelijk te benaderen voor een consultvraag of anders.”

“Daarna ging ik terug naar OCON, maar miste ik al snel de IC. Tegelijkertijd wilde ik niet gelijk van het één in het ander springen, want ik was er pas net begonnen. Ik wilde OCON ook nog eerst een kans geven. Toch bleef ZGT lonken en met name toen binnen de IC, naast de PA’s in opleiding ook gediplomeerde PA’s werden gevraagd. Uiteindelijk kwam bij ZGT voor mij alles samen: de functie van PA neerzetten en dan binnen het vakgebied waar mijn hart ligt, dus maakte ik definitief de overstap naar ZGT.”

“Samen met collega Nathalie ben ik nu één van de twee ervaren PA's hier. Afgelopen jaar hebben we er een nieuw afgestudeerde collega bij gekregen en daarnaast ook een collega die in Enschede is opgeleid. Ook hebben we nog een paar ANIOS, waarmee we 1 team vormen. Het is een dynamisch team, met ook nog twee PA's in opleiding die het team compleet maken.”

Als physician assistant aan het werk

Samen met de intensivisten voeren we het dagelijkse medisch beleid uit. Denk aan lichamelijk onderzoek, voorschrijven van medicatie en het maken van echo's. Ook maken wij deel uit van het SIT-team en zullen de collega’s ons kunnen treffen tijdens een SIT-consult.

Onze IC-vakgroep is ambitieus en in ontwikkeling. Afgelopen jaar hebben we nieuwe beademingsmachines geïntroduceerd. Met veel kennis willen we blijven groeien en verbeteren. Het is heel leuk om daar, met mijn ervaring, een onderdeel van te zijn. Het is mooi om samen iets neer te zetten en daaraan te werken.”

Van verpleegkundige naar bruggenbouwer

“Het ziekenhuis heeft een geweldige leeromgeving, daarvan is de IC een mooi voorbeeld. Hier krijg ik het vertrouwen en de verantwoordelijkheid van mijn collega's, dat zorgt voor een nauwe samenwerking met uiteindelijk een gemeenschappelijk doel: het leveren van de beste zorg voor onze patiënten. Het mooie van mijn vak is dat we constant streven naar innovatie om de kwaliteit van de zorg nog verder te verbeteren. In de functie van physician assistant ben ik een brug tussen de verpleegkundige en de medisch specialisten. We verstaan van beide kanten de taal. Dit geeft me de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen en dieper in te gaan op mijn vakgebied. Bij ZGT heb ik echt een plek gevonden waar ik me thuis voel en waar ik het mooie van mijn vak kan ervaren.”