Verpleegkundigen lopen in de gang

Bij een amputatie is er een ledemaat van het lichaam afgezet, schade aan de huid, spier en/of botweefsel. Dit is een ingrijpende gebeurtenis. Om na een amputatie weer zo goed mogelijk te functioneren, komt u voor revalidatie. Dat kan in een revalidatiecentrum, verpleeghuis of poliklinisch in ons ziekenhuis. Dit is afhankelijk van uw situatie.

Poliklinische revalidatiebehandeling

Gaat u na de ziekenhuisopname naar huis? Dan komt u in een poliklinische revalidatiebehandeling. Dit is een multidisciplinaire dagbehandeling met meerdere soorten therapieën een of twee keer per week. Het is dat u in een revalidatiecentrum of verpleeghuis begint met de behandeling, en het (poliklinisch) vervolgt in ons ziekenhuis.

Wat doet de revalidatiearts?

De revalidatiearts onderzoekt uw lichamelijke situatie. Diegene bespreekt met u wat u hoopt en wenst te bereiken. De arts bepaalt vervolgens of u in aanmerking komt voor een prothese. Als dit het geval is, bekijkt de revalidatiearts welke disciplines betrokken moeten worden bij uw revalidatiebehandeling.

Fysiotherapie na een beenamputatie

De behandeling is in groepsverband. U start met krachtoefeningen van uw stomp en het staan op uw goede been. Een oefenprothese komt in beeld wanneer de wond gesloten en de stomp belastbaar is. U start met sta- en looptraining. Als gevolg van deze belasting zal het overtollige vocht uit uw stomp verdwijnen, de stomp wordt smaller. Hierdoor zal de prothese in het begin regelmatig aangepast worden. Belangrijke onderdelen uit de training zijn spierkracht, conditieopbouw, lopen met of zonder hulpmiddel, balans en functionele training. De training vindt veelal binnen plaats. Verwacht of wenst u buiten te lopen? Dat is mogelijk, geeft u dit aan tijdens uw training.