Vrouwelijke patient in rolstoel in gesprek met verpleegkundigeVrouwelijke patient in rolstoel in gesprek met verpleegkundigeVrouwelijke patient in rolstoel in gesprek met verpleegkundige

Voorbereid op elke uitdaging!

Wist je dat ZGT een groot team van enthousiaste bedrijfshulpverleners heeft die er 24/7 voor zorgen dat patiënten en medewerkers veilig zijn? BHV-coördinator Ferdinand van ’t Veen speelt, al dertien jaar, een cruciale rol in het opzetten en coördineren van de bedrijfshulpverlening (BHV) in beide locaties van het ziekenhuis.

Hij heeft veel verschillende verantwoordelijkheden, zoals het verzorgen van opleidingen, trainingen en oefeningen voor het personeel. Hij herkent mogelijke risico's en gevaren en zorgt voor de evaluatie van de veiligheidsprocedures. Ook stuurt hij de BHV-teams aan, stelt hij crisis- en noodplannen op en coördineert evacuaties en rapportages. Samen met de BHV’ers bouwt hij aan een veilige omgeving.

Unieke benadering

“BHV in een ziekenhuis verschilt van die in andere bedrijven. De kennis en middelen bij acute medische situaties, zoals reanimatie en het gebruik van AED’s hebben wij in huis. Onze BHV’ers zijn getraind in het omgaan met calamiteiten zoals brand of stroomuitval”, vertelt Ferdinand.

In ZGT is de aanpak van BHV goed georganiseerd. Tijdens kantooruren zijn de technische dienst en beveiliging verantwoordelijk voor de onderlinge afstemming van de BHV. Buiten kantooruren zijn het avond-, nacht- en weekend (ANW)-hoofd en de ploegleiders van de afdelingen moeder-kind, kinderafdeling, intensive care en beveiliging verantwoordelijk. Omdat elke afdeling anders is heeft iedere afdeling een eigen noodplan op maat. In het plan is duidelijk beschreven wat te doen bij verschillende situaties, zoals brand, stroomuitval of het omgaan met gevaarlijke stoffen.

Opschalen

De BHV-coördinator benadrukt hoe belangrijk het is dat een afdeling de eerste drie minuten na een calamiteit precies weet wat er moet gebeuren. “Als ik aankom op de afdeling vraag ik direct naar de coördinerende verpleegkundige. Deze medewerkers zijn altijd op de hoogte van de actuele situatie op de afdeling. Met hun input kan ik snel beslissen of er moet worden opgeschaald of dat er andere acties nodig zijn.” Opschalen bij een noodsituatie betekent dat er meer personeel, middelen of hulpdiensten worden ingeschakeld om goed op de situatie te kunnen reageren.

Oefeningen zijn onmisbaar in onze voorbereiding. Het afgelopen jaar hebben we 23 oefeningen met de brandweer georganiseerd. Deze oefeningen helpen niet alleen om elkaar beter te begrijpen, maar ook om de samenwerking te verbeteren. “Als de brandweer arriveert en hun slangen uitrolt, kan dat voor ons een uitdaging zijn, omdat wij met onze patiënten in bed of in een rolstoel over de slangen moeten. Onze prioriteit blijft altijd het veilig evacueren van patiënten, of ze nu liggen, zitten of lopen”, licht Ferdinand toe.

Focus op leren

Regelmatige training zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsprocedures, wat de algehele veiligheid in ZGT vergroot. “We hebben een duidelijk ontruimingsplan en BHV-plan en hebben regelmatig contact met de gemeente en de brandweer om de brandveiligheid te waarborgen”, vervolgt Ferdinand. “Elke afdeling traint meerdere keren per jaar. We trainen in de BHV-ruimte en, waar mogelijk, op de afdeling zelf. Tijdens deze oefeningen leggen we de nadruk op leren. En vooral niet op het aanwijzen van fouten. In de praktijk verloopt niets precies zoals we dat in de oefeningen hebben geoefend. Toch zijn die oefeningen noodzakelijk om ons goed voor te bereiden op echte crises. Elke afdeling heeft zijn eigen unieke uitdagingen. De uitdagingen zijn afhankelijk van het aantal patiënten, mobiliteit van patiënten, apparatuur en andere factoren. Daarom is de kennis van het team op de afdeling zo belangrijk.”

Impact minimaliseren: onze topprioriteit

Gelukkig komen calamiteiten relatief weinig voor. De meeste incidenten hebben te maken met stroomuitval en ICT-problemen. Brandalarmen komen ook voor, maar vaak gaat het om vals alarm. Bijvoorbeeld door een broodje dat in de magnetron aanbrandt. Ferdinand vervolgt: “Toch nemen we altijd het zekere voor het onzekere en gaan ontruimen. Mijn taak is om niet alleen te reageren op calamiteiten, maar vooral om vooruit te denken over de gevolgen ervan. Mijn focus ligt op de juiste acties om de impact te minimaliseren. Eerlijk gezegd, ik heb de mooiste functie in het ziekenhuis. Iedere dag biedt nieuwe uitdagingen en de kans om samen te werken met een fantastisch team. Dat geeft me heel veel energie!”