Vrijwilliger

Veelgestelde vragen

  • Hoe word ik vrijwilliger?
    Vrijwilligerswerk bij ZGT wordt ingevuld op basis van vacatures. We werken niet met open sollicitaties. Als je reageert op een vacature ontvang je een uitnodiging voor een Klikgesprek met de contactpersoon (en een vrijwilliger) van de afdeling waar je eventueel gaat werken. In dat gesprek leren we je graag beter kennen en vertellen wij meer over de vacature waarop je gesolliciteerd hebt en over het vrijwilligerswerk bij ZGT. Als het van beide kanten klikt kun je een dag meelopen om te bepalen of je het vrijwilligerswerk ook echt bij je past. Als dat zo is, dan registeren we je als vrijwilliger. Bekijk hier hoe de procedure verloopt. 

    Meer informatie & actuele vacatures

  • Is er een leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk bij ZGT?
    Wij zoeken jongere en oudere vrijwilligers, vanaf 18 jaar ben je van harte welkom om vrijwilligerswerk te doen bij ZGT.

  • Hoeveel tijd kost het vrijwilligerswerk?
    We vragen je minimaal één dagdeel per week beschikbaar te zijn, vaker mag natuurlijk ook, gedurende een langere periode. Uitzonderingen hierop zijn de weekenden, daarvoor is het ook mogelijk om één keer in de twee weken vrijwilligerswerk te doen.

  • Heb ik een opleiding nodig?
    Vrijwilliger worden als shuttle- of pendelbuschauffeur, dan heb je rijbewijs B nodig. Voor de overige functies vragen we geen specifieke (voor)opleiding.

  • Krijg ik begeleiding, workshops of trainingen?
    Tijdens de start van jouw vrijwilligersfunctie word je eerst een aantal keren ingewerkt door een ervaren vrijwilliger zodat je niet direct in het diepe wordt gegooid. Voor sommige functies geldt dat een training onderdeel is van het inwerkprogramma. Hier hoor je meer over tijdens de sollicitatieprocedure.

  • Krijg ik reiskosten vergoed?
    De vergoeding van de reiskosten is € 0,21 per km (2023). De reiskosten worden automatisch berekend, door de administratie, op basis van de bij ons bekende gegevens. Werk je extra? Hiervoor kun je ook reiskosten ontvangen. Je kunt dit  1 x per half jaar doorgeven via het portaal. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van extra gewerkte dagen. Kom je met de auto? Je kunt gratis parkeren met de ID-badge die je ontvangt.

  • Ik heb een uitkering. Mag ik dan wel vrijwilligerswerk doen?
    Ja, dat mag. Er zijn wel voorwaarden. Neem hierover contact op met de instantie die jouw uitkering regelt.

  • Ben ik verzekerd als vrijwilliger?
    Alle vrijwilligers van ZGT hebben een aansprakelijkheidsverzekering via ZGT.

  • Geldt er een opzegtermijn als vrijwilliger?
    In principe geldt hiervoor een opzegtermijn van 4 weken. Beide partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde in onderling overleg beëindigen. Afwijking hiervan is mogelijk in bijzonere omstandigheden of wanneer door het aanvaarden van een betaalde baan of vanwege andere omstandigheden daar niet aan voldaan kan worden.

  • Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden?
    Vrijwilliger zijn binnen ZGT levert veel waardering op van patiënten, bezoekers en natuurlijk ook van jouw collega’s. Andere voordelen zijn; je kunt lid worden van de personeelsvereniging waarbij je kan deelnemen aan verschillende jaarlijkse activiteiten zoals stedentripjes, skireizen, kerstmarkten, workshops en andere uitjes. Lidmaatschap is gratis. Je ontvangt, net zoals onze medewerkers, diverse attenties. Bijvoorbeeld op de ‘Dag van de medewerker’ en met kerst.

  • Moet ik een VOG aanleveren?
    Ja, dat is verplicht als je bij ZGT wilt werken. De kosten hiervan wordt door ZGT vergoed. De link voor het aanvragen van jouw VOG, ontvang je pas nádat jij jouw vrijwilligersovereenkomst ondertekend retour hebt gestuurd.

  • Gelden er kleding regels?
    We vragen je aan deze kleding- en hygiëne richtlijnen te houden.