Verpleegkundigen lopen in de gang

Defecatie Expertise Centrum

Het Defecatie Expertise Centrum (DEC) onderzoekt en behandelt ongewild verlies van ontlasting en moeizame ontlasting. Om onze expertise met andere deskundigen te delen, heeft ZGT zich aangesloten bij het landelijk netwerk van Defecatie Expertise Centra. Dit netwerk is opgericht voor patiënten met ontlastingsincontinentie en evacuatieproblemen en is ingezet om voor u een passende behandelmethode te starten voor ontlastingsverlies en/of evacuatieproblemen. Naast ongewild ontlastingsverlies richt het defecatie expertise centrum zich ook op evacuatieproblemen of ODS-lachten (obstructief defecatie syndroom). Dit houdt in dat de ontlasting er niet uit kan zonder hard te persen of mee te helpen. Dit zou kunnen liggen aan een verzakking of een te sterke bekkenbodem.

 

Logo Defecatie Expertise Centrum (DEC)

Aandoeningen waarvoor u terecht kunt bij het Defecatie Expertise Centrum

Hieronder leest u welke aandoeningen wij behandelen. De links bieden u meer informatie over de aandoening.

 

De specialisten van het Defecatie Expertise Centrum werken nauw samen met de proctologie binnen ZGT. Klik hier om naar de webpagina over proctologie te gaan.

Op darmzaken.nl zijn de Defecatie Expertise Centra te vinden, zodat u in uw regio het dichtstbijzijnde DEC kunt vinden. Daarnaast biedt de website veel informatie voor patiënten over alles wat samenhangt met darmproblematiek.

Stappen in de aanpak van ongewild ontlastingsverlies

Voor een goede behandeling kijken we in de eerste plaats naar de oorzaak van uw klachten. Bekijk hieronder de eerste stappen die nodig zijn om tot een optimale behandeling te komen, passend bij uw situatie.

  • 1

    Diagnose en onderzoek

    Binnen ZGT vinden we communicatie met de patiënt erg belangrijk en dus besteden we daar veel tijd aan. Tijdens het eerste bezoek heeft u een uitgebreid gesprek met de verpleegkundig specialist. Meestal komt er genoeg informatie voort uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek om de diagnose te kunnen stellen. 

    Het kan zijn dat we u vragen om een dagboek bij te houden, een zogenaamd continentiedagboek. Hiermee krijgen we een goede indruk van de ernst van de incontinentie. Bovendien kan na de ingestelde behandeling het dagboek opnieuw ingevuld worden en zo kan er ‘gemeten’ worden of uw klachten verminderd zijn.

  • 2

    Lichamelijk onderzoek

    De chirurg of verpleegkundig specialist verricht lichamelijk onderzoek. Ook wordt het laatste stukje van de darm met de vinger onderzocht. Soms zal nader onderzoek nodig zijn, zoals een kijkonderzoek van het anale kanaal (proctoscopie, dit kan meestal tijdens het eerste bezoek), kijkonderzoek van de darm (colonoscopie), een endo-echografie van de anus (echografie van binnenuit naar afwijkingen in de kringspier) of een defaecografie (röntgenonderzoek), dit is een functie onderzoek van de darmen om darmverzakkingen op te sporen.

  • 3

    Dagelijks stoelgangpatroon monitoren

    Allereerst wordt nagegaan hoe het dagelijkse stoelgangpatroon er uit ziet. Sommige patiënten hebben regelmatig dunne ontlasting en moeten meerdere keren per dag naar het toilet. Door het dieet aan te passen en medicatie te gebruiken kan de ontlasting dikker worden, waardoor het ongewilde verlies van ontlasting minder vaak voorkomt.

  • 4

    Kies uw behandeling

    Aansluitend op de uitslag die uit de vorige stappen naar voren is gekomen, bieden we u de volgende behandelopties.

     

    Lees meer over de behandeling bekkenfysiotherapie
    Bekijk de behandeling darmspoelen
    Lees meer over een operatieve ingreep (sacrale neuromodulatie)
    Lees meer over een stoma

Ziekenhuislocatie Hengelo Defecatie expertise centrum

  • Telefoonnummer 088 708 52 31
  • Adres Geerdinksweg 141,7555 DL Hengelo

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Proctologiepolikliniek

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo