Verpleegkundigen lopen in de gang

In de endeldarm, vlak boven de anus, bevinden zich zogenaamde zwellichamen. Deze zwellichamen heeft iedereen. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Wanneer de zwellichamen tegen elkaar aanliggen, sluiten ze de anus lucht- en lekdicht af. Aambeien zijn eigenlijk uitgezakte zwellichamen/gezwollen bloedvaten nabij de anus. Ze bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Soms treedt vergroting van deze zwellichamen op en kunnen dan eventueel ook buiten de anus komen. Aambeien komen in verschillende stadia voor en zijn vrij kwetsbaar, ze bloeden snel.

Behandeling van aambeien

Bij de behandeling van aambeien worden er twee methoden toegepast binnen ZGT:

  • Proctoscopie met rubberbandligatie
  • Longo/PPH procedure

Proctoscopie met rubberbandligatie

Een tegenwoordig veel toegepaste methode is het afbinden van het overtollige slijmvlies boven het aambeiweefsel met behulp van rubber bandjes (rubberbandligatie). Het slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en het wondje geneest met een littekentje. De behandeling kan poliklinisch in ongeveer tien minuten gebeuren. Vaak is er na de eerste behandeling al een goed resultaat. Soms moet de behandeling herhaald worden of wordt er in overleg met u toch besloten over te gaan tot een operatie.

Longo/PPH procedure

PPH is een afkorting voor Procedure voor Prolapse en Hemorrhoïden. Bij een PPH procedure wordt een ring verzakt slijmvlies bóven het aambeiweefsel verwijderd. Dit wordt gedaan met een speciale ronde nietmachine. De bloedtoevoer naar het aambeiweefsel wordt onderbroken, waardoor het binnen vier tot zes weken kleiner wordt tot normale proportie. Verder wordt het aambeiweefsel omhoog getrokken naar hun oorspronkelijke anatomische positie, waardoor het niet meer kan uitzakken. Klik hier voor de (PDF) folder over de Longo/PPH procedure.

 

Ziekenhuislocatie Hengelo Proctologiepolikliniek

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo