Verpleegkundigen lopen in de gang

Hier kunt u lezen wat u te wachten staat als u een stoma krijgt. Wij informeren u bijvoorbeeld over hoe de stomaverpleegkundige u voorbereidt op het krijgen van een stoma . En ook over de operatie waarbij de stoma wordt aangelegd.

Voorbereiding op de operatie

Moet u een operatie ondergaan waarbij u (misschien) een stoma krijgt aangelegd? Dan verwijst de medisch specialist u door naar de stomaverpleegkundige op de polikliniek. Die afspraak duurt ongeveer één uur. Wij adviseren u om tijdens het bezoek aan de stomaverpleegkundige iemand uit uw naaste omgeving mee te nemen. De informatie die tijdens het gesprek aan de orde komt, kunt u dan achteraf met iemand bespreken.

Gesprek met de stomaverpleegkundige

Tijdens het gesprek met de stomaverpleegkundige komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • U krijgt uitleg over welke stoma u krijgt, hoe deze eruit ziet en waar deze wordt aangelegd.
  • U krijgt uitleg over de verschillende opvangmaterialen.
  • U krijgt informatie over de operatie en uw herstel.
  • Tijdens de opname in het ziekenhuis leert u zelf het stoma verzorgen. U krijgt uitleg over wat u moet doen en wat u van de afdelingsverpleegkundige en de stomaverpleegkundige mag verwachten. U krijgt ook stomamateriaal mee naar huis om hiermee te oefenen.
  • Na de operatie kunt u stomathuiszorg krijgen. Dit wordt tijdens uw opname geregeld.
  • Andere onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: kleding, patiëntenvereniging, seksualiteit, sport, vergoeding materiaal, voeding en werk.

Plaatsbepaling van uw stoma

Na het informatieve gesprek bekijkt de stomaverpleegkundige samen met u wat de beste plek voor uw stoma is. Dit hangt onder andere af van:

  • De operatie.
  • Uw buikomvang, huidplooien en littekens.
  • De soort kleding die u meestal draagt.

De stomaverpleegkundige tekent de beste plek voor de stoma op uw buik af. Dit is een aanduiding voor de chirurg die u opereert. Tijdens de operatie bepaalt de arts op basis van de medische situatie de definitieve plaats van uw stoma.

Spoedoperatie

Soms is een spoedoperatie nodig, of het kan gebeuren dat u onverwachts een stoma krijgt tijdens een geplande operatie. Dan mist u de informatie uit het voorbereidende gesprek met de stomaverpleegkundige. U krijgt dan uiteraard alle informatie na de operatie.

Opname en operatie

U wordt op de dag van de operatie opgenomen op de afdeling heelkunde. U heeft een intake met de afdelingsverpleegkundige. Zij kijkt of de plaatsbepaling voor de stoma nog zichtbaar is en informeert of u nog vragen hebt voor de stomaverpleegkundige. Daarna wordt u geopereerd.

Na de operatie

Na de operatie komt u bij op de uitslaapkamer (recovery). Als uw toestand stabiel is mag u weer naar de afdeling. Op de afdeling controleert de verpleegkundige regelmatig uw stoma. Om uw stoma zit postoperatief stomamateriaal. Dit is groot en transparant materiaal speciaal voor na de operatie. Zo kan de verpleegkundige direct zien hoe het met de stoma gaat. Na een dag wordt dit materiaal vervangen door ander stomamateriaal.

Herstel na de operatie

Na de operatie richten we de aandacht op uw herstel en het leren omgaan met de stoma en het stomamateriaal. Van de verpleegkundige leert u de stoma verzorgen. De stomaverpleegkundige komt kijken of uw herstel goed gaat. Uiteraard kunt u haar dan ook vragen stellen.

Weer thuis

Als u weert thuis bent, kunt u (een groot deel van) de stomazorg zelf doen. En als het nodig is kunt u thuiszorg krijgen. Voor uw ontslag uit het ziekenhuis maakt de stomaverpleegkundige alvast een controleafspraak met de chirurg. Ook vertelt zij hoe en wanneer u contact moet opnemen met de haar en hoe u stomamateriaal kunt bestellen. Bij acute problemen kunt u na kantoortijden contact opnemen met afdeling 5 noord telefoonnummer 088 708 36 40.

Ziekenhuislocatie Almelo Stomapolikliniek

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo