Verpleegkundigen lopen in de gang

Hersenschudding

Een hersenschudding is een lichte vorm van traumatisch hersenletsel die ontstaat na een harde klap op het hoofd. Meestal gaan de klachten na verloop van tijd weer voorbij.

De oorzaak van een hersenschudding

Een klap tegen het hoofd die tot een hersenschudding leidt, kan overal worden opgelopen. Het komt voor dat een klap tegen het hoofd niet wordt opgemerkt. Bijvoorbeeld na een ongeluk: dan staan andere verwondingen vaak op de voorgrond. De bijbehorende klachten worden dan niet altijd herkend als hersenschudding.

Hersenkneuzing

Een hersenkneuzing is een ernstige vorm van hersenletsel. Deze term wordt vaak gebruikt om een zware hersenschudding aan te duiden. Ongeveer tien procent van de mensen met een hersenschudding heeft een lichte of zwaardere hersenkneuzing opgelopen. Een belangrijk verschil tussen een hersenschudding en een hersenkneuzing is dat je hersenweefsel bij een hersenschudding niet langdurig beschadigd raakt en bij een hersenkneuzing wel. Een hersenkneuzing is dan ook ernstiger dan een hersenschudding.

Oorzaak hersenkneuzing

Een hersenkneuzing ontstaat als de hersenen door een plotselinge, zeer heftige beweging heen en weer geschud worden. Dit kan gebeuren bij een ongeluk of door een heel harde klap op het hoofd. Door het heftige schudden botsen de hersenen tegen de schedelwand. Op de plek van de botsing worden de hersencellen beschadigd. Ook ontstaan er bloedingen en vochtophopingen in het hersenweefsel. Hierdoor raken nog meer hersencellen beschadigd.